En nyt tiedä miten oudolta tää seuraava kenenkin korvaan kuulostaa, mutta aattelin avautua eräästä pitkäastä aikaa muistamastani aiheesta tänne.
Olen jo pitkään ollut hulluna venäläisiin kansallispukuihin.
Satuttiin joskus muistaakseni yläasteella koulun kanssa käymään jossain näyttelyssä, jossa yhtenä osa-alueena oli kuvia venäläisistä kansallispuvuista tai jotain yhtä mielenkiintoista. Lähinnä pakotin kaverini tekemään meille annetun tehtävän ja ihastelin itse niitä kuvia.
Mikä niissä kuvissa sitten kiinnitti huomioni parhaiten, oli ne ihanat päähineet, joita muutamissa kuvissa ihmisillä oli päässään

Pikaisella Google-haulla etsittynä:


2127346.jpg2127347.jpg

Olen tämän epätoivoisen kansallispukujahtini ansiosta tajunnut oikeastaan kaksi asiaa:
1. Olen huomannut pitäväni ihan hirveästi venäläisten kirkkaista väreistä ja koristeellisista vaatteista.
2. Tajunnut todella selvästi miten laaja maa Venäjä oikeasti on ja miten paljon eri kansallisuuksia siellä elää.
Siinä sivussa olen myös alkanut katsella kirjahyllyssä nököttävää maatuska-nukkea ihan uusin silmin.

Satuin tänään kävelemään kirjastossa sellaisen hyllyn ohi, jossa olisi ollut kirjoja eri maiden kansallispuvuista. Sormia syyhytti hyökätä sen kimppuun, mutta kiireen ja kirjastokortin puutteen takia jouduin hillitsemään itseni ja kävelemään tyynesti ohi.

Olen muutenkin kauhean kiinnostunut eri maiden kansallispuvuista, koska vaikka varsinkin Euroopassa toisiaan lähekkäin elävät kansallisuudet ovat oikeasti joutuneet tekemään töitä keksiäkseen vaihtelua omiin kansallispukuihinsa.
Suomalaisissa kansallispuvuissa yllättää yleensä varsinkin naisten puolella niiden värikkyys. Miten ihmeessä meidän harmaalla kansallisuusmassalla voi olla niin värikkäitä ja tarkasti kirjailtuja kansallispukuja? Mitä ihmettä niiden suunnittelijoiden päässä on pyörinyt? En jotenkin suostuisi uskomaan, että  Kansallispukuvillitykseni takia kuulun aina välistä tämän sivuston vakiotutkijiin.
...Oon muuten opetellut kirjomaankin kunnolla tämän ihastukseni takia mikä varmaan kertoo aika paljon....

2127492.jpg2127495.jpg2127497.jpg
Japanilainen kimono, korealainen hanbok ja kiinalainen qipao.
Jokainen todellä kauniita asuja, joita kotimaissaan käytetään erityisesti tärkeissä juhlissa. Japanissa kimonoa, useammin yukataa, käytetään arkisinkin, kiinalainen qipao on löytänyt tiensä länteenkin lyhyempänä paitaversiona.

Kansallispuvuissa ehkä kiehtovinta on se, että pienelläkin valtiolla niitä saattaa olla useita kymmeniä versioita. Etelä-Korea, Japani ja Intia